Ervaringen

Deze mail in juni 2020 ontvangen. Beste Anneke, in Januari 2020 heb ik een Chi-Running workshop bij je gevolgd in Rijsoord. Ik kampte toen al lang met kraakbeenslijtage in een knie, en een Bakerse cyste, waar ik maar niet van af kwam. Ik heb daarna nog veel in de sportschool rond gehangen, maar zonder veel resultaat.

Maar tijdens de corona periode ben ik gewoon toch maar weer gaan lopen, in Chi-Running style. Dat kostte best wel even wat moeite, maar ik heb de slag te pakken gekregen. En wat schetst mijn verbazing: ik heb steeds minder last van mijn knie, die cyste is aan het slinken, en ik voel mij beter dan ooit na een loopje.
Ik ben enorm blij dat ik de workshop gedaan heb, en denk er nog vaak, en met plezier aan terug. Dit wilde ik je graag nog eens vertellen.
Dank voor de goede adviezen en de filmpjes. Daardoor blijft alles toch beter hangen dan alleen uit het boek. Wellicht doe ik nog weer eens mee met een workshop voor gevorderde Chi-Runners (als die er zijn), of met zo’n buitenlandse halve marathon.
Met vriendelijke groet,

Kees – ChiRunning

_________________________________________________________________________________________

In verband met vermoeidheidsklachten ben ik ruim 15 jaar geleden via het ‘Start To Run programma’ gestart met hardlopen bij een atletiekvereniging. Al snel kwam ik erachter dat hardlopen mijn hoofdontspanning bracht maar dat mijn lijf erg veel moeite had met de trainingen. Met andere woorden fit in het hoofd, spierpijn en blessures in het lijf en nauwelijks progressie in tempo en afstand. Na een aantal jaren, steunzolen en fysiotherapie verder uiteindelijk het wijze besluit genomen om te stoppen met hardlopen.

Totdat……..ik Anneke weer tegenkwam. Anneke en ik konden elkaar van de atletiekvereniging en hadden daar vergelijkbare ervaringen opgedaan. Anneke was inmiddels gestart als trainer Chi-Running en beloofde mij een techniek waarmee ik blessurevrij kon hardlopen. Na de introductietraining ben ik de strandtrainingen (Egmond) bij Anneke blijven volgen en daarnaast voorzichtig het lopen weer opgepakt. En inderdaad….blessurevrij.

Totdat…….we met een aantal van de ‘pupillen van Anneke’ een weekendje logeren gingen in Schoorl. Daar kwam een van de meiden met de beroemde woorden: “Ik weet wat we in oktober 2019 gaan doen. Dan gaan we samen de halve marathon van Valencia lopen!” Het leek meteen heel leuk idee om samen een paar dagen naar Valencia te gaan maar een halve marathon leek me voor mijn lijf niet haalbaar.

Totdat……ik een inspanningstest heb gedaan met persoonlijke trainingshartslagen. Daarna ben ik op basis van een persoonlijk schema vervolgens drie keer in de week aan trainen; eenmaal per twee weken met de meiden ‘spelen’ in Schoorl en tweemaal per week trainen bij Anneke in Obdam. Het effect: fit in het hoofd, blessurevrij, een aantal kilo’s minder en eindelijk progressie in tempo en afstand.

De voorbereiding voor de halve marathon is inmiddels 12 weken terug gestart met een persoonlijk 14 weken halve marathon schema; 4 keer per week trainen met wisselende hartslagen en wisselende afstanden. Een intensief schema die veel planning vraagt in combinatie met het werk. Maar het is me gelukt! Ik voel me fit, heb geen blessures (terwijl ik zonder steunzolen loop) en heb er vertrouwen in dat ik optimaal getraind ben voor de halve marathon.

Over 1,5 week stappen 11 ‘Pupillen van Anneke’ het vliegtuig in om in ieder geval te gaan starten bij de Halve marathon van Valencia. We weten nog niet wat onze resultaten zullen worden maar in ieder geval hebben we één doel al behaald; we hebben als groep een fantastisch trainingsjaar gehad waar een ieder zijn eigen ups en downs heeft gehad. Anneke heeft ons en we hebben elkaar tot prestaties geleidt die we ons eerder niet konden voorstellen, en dat niet alleen bij het lopen. Ik weet niet wat Valencia mij gaat brengen maar één ding weet ik zeker, zonder Anneke was ik niet
zover gekomen. Met andere woorden……..ANNEKE BEDANKT!!!

Marja – ChiRunning & Testen


In de nazomer van 2017 ben ik door de bedrijfsarts doorverwezen naar Hollend Stilstaan. Omdat ik enigszins vast stond in mijn herstel heb ik dit voorstel met beide handen aangepakt. Anneke nam al heel snel contact met mij op en al snel stond de eerste afspraak gepland. Ik maakte kennis met een vrouw die gedreven was in wat ze deed, met beide benen op de grond stond, actief kon luisteren, mij in mijn waarde liet met al mijn gekke gedachten kronkels. Mijn zorgen en valkuilen aan hoorde en daar geen oordeel over had. Ze nam me mee in een geweldig traject welke zeker 7 maanden heeft geduurd. (Zelf dacht ik wel met 2 maanden hersteld te moeten zijn.. dacht ik… )
Anneke nam me mee in een outdoor-coach-traject, wat bestond uit samen sporten (hardlopen in mijn geval) coach oefeningen en mij mijn verhaal laten doen. Bij Anneke had ik het gevoel dat ik er niet alleen voor stond en dat iemand mij zag in mijn strijd naar herstel. Want dat is het, keihard werken.. (wist ik ook niet…nu wel…)
Haar werkgebied is fantastisch, buiten op de ruimte waar alle elementen van de natuur langs zijn geweest en je het gevoel geeft dat je leeft! Ik kijk terug op een heel bijzondere periode die mij heel veel heeft gebracht.
Anneke liet mij kleine persoonlijke overwinningen voelen, waarmee ik mijn strijdbaarheid en weerbaarheid weer voelde terugkomen. Ik vond mijzelf weer terug. Ik ben mijn bedrijfsarts, werkgever en Anneke zeer dankbaar voor de helpende hand die mij werd aangereikt.
Anneke bedankt voor alles, je hebt een speciaal plekje in mijn hart gekregen, ik zal je missen… Liefs

Paulien – Outdoor coaching


Ik overdrijf niet als ik stel dat ik al 8 jaar probeer blessurevrij hard te lopen en telkens stok bij de 5 a 7 km als maximaal haalbare afstand. Zonder begeleiding een rondje hardlopen moet toch kunnen, dacht ik altijd! Dit jaar word ik 40 jaar en de drang om te kunnen lopen is nog nooit zo groot geweest.
Na bezoeken in 5 jaar bij verschillende orthopeden (mijn knieschijf spoort niet goed) wilde ik mij niet neerleggen bij het advies om niet te gaan hardlopen. Vorig jaar ben ik wederom tegen dat advies in gaan lopen en kreeg ik in mijn andere knie pijn. Dat bracht mij bij de fysiotherapeut die mij op het spoor van ChiRunning heeft gebracht.
Via via kwam ik uit bij Hollend Stilstaan. Door de enthousiaste begeleiding van Anneke heb ik in enkele maanden bij haar ChiTrainingscentrum in Obdam de basis geleerd en loop ik nu probleemloos drie keer per week. Binnenkort de eerste halve marathon `Groet uit Schoorl`. Hollend Stilstaan is voor mij een wondermiddel!

Guido – ChiRunning

 

 


 

Y OGA EN CHI WALK RUN WEEKEND  DRENTHE

O ntspanning door inspanning
G eorganiseerd door bevlogen docenten
A nneke en Jeannette

E ten om je vingers bij af te likken
N ergens over na hoeven denken

C hakra’s krijgen betekenis
H et hele lijf doet mee
I n het mooie Dwingeloo

R ennen en wandelen
U itrusten op de fiets
N aar bed met een glimlach
N aar huis met een fijn gevoel
I n ontspannen toestand
N aar een nieuwe dag
G evoel om vast te houden.

Ineke – Actief Yoga & ChiWalkRun weekend voorjaar 2018


ChiWalking is een zeer interessante cursus. Het benadert het lopen op een andere manier, waardoor je blessure vrij kan gaan lopen. Het vereist wel enige oefening, maar dan zie je dat je met wat eenvoudige veranderingen in het lopen, energie en kracht spaart en het lopen zoveel meer plezier geeft. Je loopt makkelijker waardoor je nog meer plezier haalt uit het wandelen en het minder belasten is voor rug, benen etc. De lessen bij Hollendstilstaan waren leuk en leerzaam. En Anneke is een docente vol passie en enthousiasme.

Nel – ChiWalking


ChiWalking, een aanrader voor de actieve en sportieve wandelaar. Tijdens mijn wandeling naar Santiago de Compostella vorig jaar heb ik enorm veel profijt gehad van de ChiWalking. Niet alleen de techniek zorgde ervoor dat ik zonder blessures deze 800 kilometer lange tocht heb volbracht. Anneke heeft mij ook geleerd goed te luisteren naar wat mijn lijf aangeeft en hier tijdig op te anticiperen. Door gebruik te maken van de ChiWalking techniek heb ik geen knie- en enkel blessures gehad. Ook niet tijdens de afdalingen over oneffen terrein.
Daarnaast heb ik ook heb ik geen enkele blaar opgelopen. Twee weken voor de grote wandeling ging ik, heel vervelend, door mijn rug. Mede door Anneke haar goede adviezen en de techniek van ChiWalking kon ik toch starten. Tijdens het wandelen pakte ik iedere keer weer de techniek op. Onderweg heb ik mede wandelaars die het moeilijk hadden met tips ondersteund en interessante adviezen doorgegeven.
In het begin is het aanleren van ChiWalking echt wel even een dingetje, het lijkt wel alsof je opnieuw moet leren lopen. Tijdens de trainingen geeft Anneke veel persoonlijke aandacht en advies op maat. Dit is heel plezierig vooral voor wandelaars met bestaande blessures. Het aanleren van ChiWalking is erg plezierig, lekker buiten en ontspannen. Ik kwam niet uitgeput en bezweet van de inspanningen thuis. Wel bezweet van het mooie weer overigens. Vooral de trainingen op het strand met de afsluiting in de zee afkoelen waren héél erg leuk. Anneke van mij krijg je een dikke pluim.
Paulien – ChiWalking


Ik heb de RopaRun weer gelopen en met de Chi technieken sneller en gemakkelijker. De gemiddelde snelheid was nu tussen de 13.5 en 14 km/u en nergens last van gehad. Kon hem perfect uitlopen. Het enige is dat ik nog wat stramme kuiten kreeg naar het einde toe. Dus dat is nog een puntje van aandacht. Dus dank voor je goede hulp en advies. Nu op naar de marathon.
Jack – ChiRunning


Na meerdere pogingen tot hardlopen door een aanhoudende kuitblessure maar besloten wat anders te proberen. Door Anneke ben ik in aanraking gekomen met ChiRunning. Door op een andere manier hard te lopen, je buikspieren aan te spannen en gebruik te maken van de zwaartekracht door voorover te hellen, leerde ik blessure vrij lopen. Vrij kort nadat ik met Anneke ben begonnen met ChiRunning heb ik de Dam tot Dam loop gedaan en nu staat de halve marathon op het programma. De ChiRunning techniek heeft er bij mij voor gezorgd dat ik kan blijven hardlopen, wat ik altijd graag doe, zonder enige blessures!!!
Sabine – ChiRunning


Samen met mijn dochter op aanraden van mijn man, hij is lid van ARO’88 in Obdam, zijn we naar de ChiRunning kennismakingscursus in Obdam geweest. Mijn dochter loopt al een tijdje hard. Ik zelf niet en dacht dat dit niets voor mij was. Maar ik moet toegeven: het is wel iets voor mij. Anneke heeft de looptechniek goed uitgelegd en je zou het ook bij gewoon wandelen toe kunnen passen. Daar ik wel eens last van mijn knie heb wordt je ook een beetje bang om hard te lopen. Maar tot nog toe heb ik geen last tijdens en na het hardlopen. Ik denk zeker dat ik hier mee door ga en denk ook dat het goed is om er een vervolg aan te geven in de loop van de tijd om de techniek weer op te frissen. Anneke heeft haar enthousiasme goed kunnen overbrengen en ik kan het een ieder aanraden om dit te gaan doen. Zeker als je ook op latere leeftijd nog wilt hardlopen zonder blessures. Bewust met je lichaam omgaan is voor iedereen een must!!
Jacqueline – ChiRunning


Onder het mom van goede voornemens heb ik me ingeschreven voor de Urbanathlon in Amsterdam. Alleen hoe train je voor zo’n hardloopevenement van 14,5 kilometer met ook nog eens 25(!) obstakels? Hier heeft Anneke mij enorm mee geholpen. Over hekken klimmen, over bankjes springen niets is Anneke te gek. Met haar enthousiasme en kennis heb ik grote vooruitgang geboekt met hardlopen. Het is me zelfs gelukt mee te doen aan een evenement van 12,8 kilometer en deze goed uit te lopen. Voor de Urbanathlon maak ik me dankzij Anneke geen zorgen meer en ik kan haar dan ook aan iedereen aanbevelen. Of je traint voor de Urbanathlon net als ik of voor een ander doel, ik weet zeker dat het Anneke lukt je doel te behalen.
Sebastiaan – ChiRunning


Het was voor mij een behoorlijk stressvolle periode toen ik kennis maakte met Anneke. Ik zat niet lekker in mijn vel en daarbij wilde ik meer gaan sporten. Ik zwem graag maar ik wilde mijn algemene conditie meer verbeteren met hardlopen. Het leek me heerlijk om even een uurtje buiten te rennen, met het hoofd in de wind de stress eruit te zweten na een zware dag. Ik had al een paar hardlooppogingen gedaan, maar het was nooit goed van de grond gekomen. Ik had veel last van kleine pijntjes en had te weinig geduld in de opbouw. Een hardloopcoach kon ik dus wel gebruiken! Anneke heeft mij veel bijgeleerd in mijn houding en techniek, maar daarnaast heeft ze me ook mentaal weer op het juiste spoor gezet. Dankzij de sessies met haar zit ik weer lekker in mijn vel en heb ik veel plezier gekregen in het hardlopen. Ik heb inmiddels een goede conditie opgebouwd en stress behoort tot het verleden! Ik ben haar dankbaar voor haar luisterend oor, de zetjes in de goede richting, alle tips en adviezen en de lol die ze me heeft gegeven in het hardlopen! Ik vind het heerlijk om even buiten te gaan rennen!
Miranda – Outdoor coaching


In februari 2016 moest ik mij bij mijn werkgever helaas ziek melden wegens acuut orgaan falen. Ik belandde voor twee weken in het ziekenhuis te Alkmaar. Nadien was ik dusdanig verzwakt dat ik mijn werkzaamheden niet meer kon hervatten.
In de hoop mijn energie-level te herstellen heeft de bedrijfsarts mij toen verwezen naar Hollend Stilstaan. Anneke stelde een traject voor waarbij  gewerkt wordt aan fysieke conditieopbouw en ademhalingsoefeningen. We zijn samen intensief aan de slag gegaan maar helaas bleek dit voor mij toch te veel van mijn energie te vragen. Anneke begreep dit goed en heeft toen de intensiteit van de wekelijkse oefeningen aangepast.
Al snel kwamen we op een werkwijze uit die meer passend was bij mijn energetische vermogen van dat moment.
Naast de oefeningen die ik van Anneke meekreeg om thuis te doen, hadden we wekelijks een wandelafspraak om e.e.a. wat meer uit te bouwen. In de laatste periode, in het voorjaar van 2018, hebben we vooral intensieve gesprekken gevoerd waarbij het voor mij prettig was om de afgelopen moeilijke twee jaren van mijn ziek zijn beter een plek te geven.
Anneke heeft mij hierin goed gesteund en van waardevol advies voorzien.
Al met al heb ik de samenwerking met Anneke als zeer prettig en waardevol ervaren.

Bert- Outdoor coaching


In maart 2014 heb ik me laten onderwerpen aan een EnergyControl (EC)rust- en inspanningstest. De eerste zes weken daarna ben ik de adviezen minutieus gaan opvolgen. En wat was het effect? Na zes weken was mijn hartslag in rust ruim 10 slagen per minuut gedaald. Verbazingwekkend toch? Ik had echter minder plezier in het sporten. Ik miste het gevoel dat ik flink had getraind. Mijn conditie werd er echter niet minder door. Na deze zes weken ben ik iets `losser` gaan trainen. Zo nu en dan wel even lekker flink doorhalen tijdens een training, maar zeker niet elke keer. Na 10 maanden stond de Weissensee in Oostenrijk op het programma: 200 km schaatsen op natuurijs. Ik had deze tocht eerder al in 8.09 uur gereden. Vrijdag 31 januari 2015 heb ik de finish, ondanks de heftige sneeuwval, in 7.53 uur gehaald! Mijn trainingsopzet is waarschijnlijk blijvend veranderd door die ene EC meting. Bijzonder toch!
Pim – Testen


Een aantal maanden geleden hebben mijn man en ik een rust en inspanningstest laten doen bij Hollend stilstaan. Voor mijn man, die nu ongeveer een jaar hardloopt en spierreuma heeft, is het vooral belangrijk dat hij na een loopje goed herstelt en ik raakte tijdens het lopen steeds meer gefrustreerd, omdat ik mijn hartslag ging vergelijken met die van mijn man. Mijn hartslag lag 20 slagen hoger en ik dacht dat ik dus veel te hard liep en raakte ook echt uitgeput .
Door de test leerde ik dat die hogere hartslag bij mij hoorde en nu ik dat weet, is de ontspanning weer terug.
Wat voor mijn man heel belangrijk is, is dat hij nu weet in wat voor zone hij kan lopen zonder dat hij te ver gaat en niet goed herstelt, de ene keer betekent dat hij wat rustiger moet lopen, maar het kan ook zo zijn dat hij in diezelfde zone wat harder kan en evengoed herstelt.
Wij zijn heel blij dat we de test hebben gedaan, want het geeft ons goed inzicht in hoe we efficiënt met onze energie om kunnen gaan.
Daan & Michelle – Testen


Ik ben heel blij dat ik de cursus gevolgd heb. Als je eenmaal de houding begrepen en toegepast hebt, is het een heerlijke ontspannen manier van wandelen.
Ik betrap mezelf erop dat ik niet anders meer doe dan op deze manier te wandelen en het bevalt me prima. Ik raad het een ieder aan, ook aan mensen die wat moeilijk kunnen lopen door wat voor reden dan ook. Voor mij is deze cursus in elk geval een verrijking gebleken.
Annette – ChiWalking  


Toen Willeke, de fysiotherapeute, aan mij vroeg of ik belangstelling had voor een training ChiWalking dacht ik: dat is niets voor mij. Met mijn artrose en stijfheid zag ik me daar niet zo gauw aan meedoen. Gewoon proberen en dan zie je wel hoe het uitpakt was haar advies. Nou vooruit dan maar dacht ik. Al zou ik er een beetje baat bij hebben dan was dat mooi meegenomen. Inmiddels heb ik de 5-weekse training gedaan onder de goede begeleiding van Anneke.
Het resultaat was voor mij verrassend. Alleen al dat ik alle bijeenkomsten mee kon met ons groepje. Ook de onderlinge omgang vond ik heel aangenaam. Door de aangeleerde techniek is mijn houding verbeterd en ik loop soepeler. Ik ben hier heel blij mee.
Een goed initiatief van het fysioteam Hoorn om deze training voor haar cliënten aan te organiseren. Echt een aanrader”.
Marjo – ChiWalking